Photowalk: Landgoed Het Woudhuis


Zaterdag 22 maart 2014 gaan we weer photowalken. Dit keer gaan we “landgoed wandelen” op het “Het Woudhuis”. Het natuurterrein aan de oostkant van Apeldoorn bied mooie doorkijkjes in een coulisselandschap waarin landerijen en bos elkaar afwisselen. We komen langs de villa “Het Woldhuis” welke van 1865 in het landschap is opgenomen. We kunnen de witte Villa vanaf de buitenkant fotograferen. Via het bos lopen we weer terug naar de parkeerplaats van het IVN.

 

De geschiedenis van Het Woldhuis
Het landgoed “Het Woudhuis” heeft naast een natuurhistorisch ook een cultuurhistorisch verleden. Voor zover bekend vestigden de eerste pioniers zich 400 jaar geleden in deze omgeving. Getuige het natte milieu dat we nu nog op veel plekken aantreffen, zal het er toen grotendeels nat en moerassig uitgezien hebben.

 

Het landgoed wordt voor het eerst genoemd in 1582, als het door schenking in handen komt van het St. Catharina Gasthuis te Arnhem. Het gebied waar Woldhuis deel van uitmaakt, is voor het eerst als bewoond en bebouwd land te vinden op kaarten van rond 1600. Het heet dan: “Wolthuis”. Bij bewoond en bebouwd land moet je denken aan boerderijen, akkers en weilanden. ‘Wold’ of ‘wolt’ betekent: ‘woud’, dus ‘bos’. Het woord ‘huis’ komt uit het Oud- Saksisch (‘hus’, spr. uit: ‘hoes’) en betekende toen onder meer ‘bedekt met’. Bron http://tinyurl.com/psaevdj

 

Aanmelden voor deze photowalk kan via onze Facebook groep.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *