Photowalk: Beekbergerwoud


Voor zaterdag 12 april hebben we weer een photowalk in de planning. Dit keer hebben we als bestemming het Beekbergerwoud bij Klarenbeek, ooit het laatste oerbos van Nederland. Het is een gevarieerd natuurgebied dat langzaam vordert in een unieke herstelprocedure. In weilanden en akkers, in vroeger tijden hier aangelegd nadat het bos helaas was gekapt, krijgt moeder natuur weer de overhand.

 

In de moerassige gedeelten is een vlonderpad aangelegd. De omstandigheden voor plantengroei zijn ideaal. Er welt hier en daar kraakhelder, voedselarm water uit de bodem op. En nog steeds is een aantal zeldzame planten uit het voormalige moerasbos aanwezig. Natuurmonumenten maakt hier dankbaar gebruik van.

 

Beekbergerwoud - Mieke Terpstra

 

Nu het gras op de weilanden is geploegd, kunnen zaden van oorspronkelijke bomen en planten weer ontkiemen. Zo komt het oerbos deels terug. Greppels en sloten zijn dichtgegooid, zodat het schone welwater blijft staan. Laagtes en heuveltjes worden teruggebracht. Op een aantal bulten zijn al zoete kers, zomereik, haagbeuk en winterlinde geplant. Dit nieuwe natuurgebied is tevens een schakel die de Veluwe met de IJsseldelta verbindt. Straks kunnen planten, zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën zich beter over grote afstand verplaatsen.

 

Aanmelden voor deze photowalk kan via onze Facebook groep.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *